Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται

Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται


Με επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση «Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται» από το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ. Το κάλεσμα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 2/4, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων, με θέμα «Έτσι αλλάζει ο κόσμος». Βασική ιδέα της δράσης αποτέλεσε το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Παιδιά που μετακινούνται, σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή.




Μικροί και μεγάλοι παραβρέθηκαν στον Ρώσικο Στρατώνα και ξεκίνησαν παρέα ένα νοητό ταξίδι δίπλα στα παιδιά που μετακινούνται…

Ακολουθώντας το μαγικό νήμα, βρέθηκαν σε έναν χρωματιστό πλανήτη. Εκεί συζήτησαν με τους γονείς τους για ποιους λόγους μπορεί ένα παιδί να αναγκαστεί να μετακινηθεί, ζωγράφισαν στο βιβλίο τα αγαπημένα αντικείμενα τού, αλλά και αυτά που θα ήθελε να πάρει μαζί του σε ένα μόλις σακίδιο.








Ποιο αγαπημένο σας αντικείμενο θα παίρνατε εσείς μαζί;

Το ταξίδι ξεκίνησε και μια παλιά βαλίτσα γέμισε με λέξεις και ζωγραφιές από τα αγαπημένα αντικείμενα που θα έπαιρναν γονείς και παιδιά.



Ο δρόμος είναι μακρύς και κρύβει πολλά εμπόδια. Δύσβατα μονοπάτια, μέσα από λόφους και δάση, γέφυρες που οδηγούν σε άγνωστους κόσμους, σύννεφα μαυρισμένα και απειλητικά τανκ. Θα καταφέρουν τα παιδιά να φτάσουν σε ένα όμορφο μέρος; Σε ένα νέο σχολείο, για να γνωρίσουν καινούργιους φίλους ή σε ένα νοσοκομείο, αν χρειάζονται βοήθεια; Οι μικροί μας ταξιδιώτες μας δείχνουν με τη βοήθεια ενός κουβαριού, τη δική τους πορεία στον χάρτη, αλλά και τον τελικό τους προορισμό.


Όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, αν έχουμε κοντά τους ανθρώπους που αγαπάμε, τους γονείς μας, τον μπαμπά και τη μαμά, όλα μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστα και υποφερτά. Αν όμως ξαφνικά αναγκαστούμε να χωριστούμε; Αν ένα πελώριο τοίχος υψωθεί ανάμεσά μας και μας κρατήσει μακριά; Κάποια παιδιά θα καταφέρουν να τους φτάσουν, άλλα θα μείνουν πίσω μόνα τους, μα όλα θα νιώσουν φόβο, αγωνία, λύπη και μεγάλη ανάγκη να βρεθούν ξανά κοντά τους.

Μπορεί το ταξίδι κάποια στιγμή να τελειώσει και ένα νέο παιδί από τόπο μακρινό ή όχι και τόσο μακρινό, να βρεθεί στη γειτονία, το σχολείο ή την πόλη μας. Τι θα του λέγατε εσείς όταν το γνωρίζατε;





Κι ο πολύχρωμος μάς κόσμος γέμισε αμέσως με αγάπη και καλοσύνη. Προσκλήσεις φιλοξενίας, λόγια βαθιάς ενσυναίσθησης και όρεξη για ασταμάτητο παιχνίδι, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που τα παιδιά λένε «Καλώς ήρθες».

Ο χρόνος πέρασε και το ταξίδι δίπλα στα παιδιά που μετακινούνται τελείωσε. Θέλαμε όμως να μην ξεχάσεις τα όσα είδες και άκουσες. Να θυμάσαι αυτό το δύσκολο ταξίδι και όσα έζησες στη διαδρομή του. Για αυτό και φτιάξαμε μαζί «μικρά βιβλία», που θα μπορείς να πάρεις παντού μαζί σου και να διηγηθείς αυτήν την ιστορία σε όσους συναντάς. Έγινες συγγραφέας και εικονογράφος και γέμισες τις μικρές σελίδες με μεγάλα συναισθήματα, πολύχρωμα σχέδια, μα πάνω από όλα την ελπίδα για όσα παιδιά μετακινούνται και ίσως οι πορείες σας στον πλανήτη κάποια στιγμή συναντηθούν.










Η φωνή των παιδιών που μετακινούνται ακούστηκε και ήταν ηχηρή…


Ολοκληρώνοντας τη γεμάτη από συναισθήματα και νέες εικόνες δράση μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε για την παιδαγωγική Φρενέ τους γονείς και όσους/ες παρευρεθήκαν, οι οποίοι έφυγαν με ένα μικρό βιβλίο αφιερωμένο στον Φρενέ, το Δίκτυο μας και το Σκασιαρχείο.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου