Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

 


Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων και η παιδαγωγική ομάδα "Σκασιαρχείο" συνεργάστηκαν με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και διοργάνωσαν τρία ειδικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, αρχιτέκτονες και όσους/ες ασχολούνται με παιδιά. 


Στα εργαστήρια η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και συγκινητική. Μαζί μοιραστήκαμε ανησυχίες και ιδέες για την εκπαίδευση και βιώσαμε στην πράξη ορισμένες από τις τεχνικές του Σελεστέν Φρενέ, όπως τις εφαρμόζουμε στα σημερινά σχολεία. 


Παρακολουθήσαμε την ταινία της Σοφίας Λιούλια «Όνειρα σε ρόδες» (2022), μια ταινία γυρισμένη στη γειτονιά των Εξαρχείων της Αθήνας. Η ταινία συσχετίζει την παιδική ηλικία με την ορατότητά της, την κοινωνική παιδαγωγική, τα δικαιώματα των παιδιών και το χώρο και χρόνο ως κατάσταση κοινοτικής μάθησης στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο των τελευταίων χρόνων της κρίσης (2018 – 2019). Οι δρόμοι, η πλατεία, η υπαίθρια διδασκαλία, η συνύπαρξη των παιδιών, τα μουσεία, το πάρκο και οι ελεύθεροι χώροι γίνονται μορφές επιτέλεσης της κοινοτικής μάθησης, του παιχνιδιού, του λογοτεχνικού βιβλίου, αλλά και της εκφοβιστικής βεβήλωσης. 


Στο βιωματικό εργαστήριο "Αρχιτεκτονική και Παιδαγωγική, Για ένα σχολείο της κοινότητας"  εξετάσαμε τα υλικά δίκτυα που δημιουργούνται στην πόλη και τη συνεργασία της αρχιτεκτονικής με την παιδαγωγική Φρενέ που μετακινεί τα όρια της σχολικής κοινότητας προς όφελος της μετακίνησης των γραμμών του σχολείου, δίνοντας χώρο στις αναδυόμενες υποκειμενικότητες των παιδιών. Το τρίπτυχο της παιδαγωγικής Φρενέ τάξη – αυλή – κοινότητα, τα δικαιώματα του παιδιού, η βιβλιοθήκη, η αποσχολειοποίηση, η επιτέλεση χώρου και χρόνου, το φύλο και οι διαδρομές στην πόλη έγιναν μια σημειωτική με γραμμές επικοινωνίας σε μια μακέτα που αναπαριστά το σχολείο της κοινότητας.





Στο εργαστήριο "Το ραδιόφωνο των παιδιών" παρουσιάστηκε η παιδαγωγική χρησιμότητα αυτού του εργαλείου, ενός μέσου επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης ως αντιστάθμισμα των χαμένων παιδικών φωνών, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή/τριας και τη σχέση του σχολείου με την κοινότητα. Επιπλέον, βιώσαμε βήμα βήμα πως είναι να δημιουργείς μία ραδιοφωνική εκπομπή με τα παιδιά από την ηχογράφηση μέχρι την ολοκληρωμένη παραγωγή της.

Τέλος, στο εργαστήριο "Η συνέλευση των παιδιών" μιλήσαμε για τα οφέλη και τα αποτελέσματα των συνελεύσεων στο σχολείο. Είδαμε πως επιτυγχάνεται η συνεργασία, η συζήτηση, η ακρόαση των άλλων, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση, η συλλογική λήψη αποφάσεων, η ανάληψη και ο καταμερισμός ευθυνών, η αλληλεγγύη, η κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων και της σχολικής ζωής.

 

Ευχαριστούμε πολύ όσους/ες παρακολούθησαν τα εργαστήρια με την ενεργή συμμετοχή τους και την ουσιαστικές μας συζητήσεις και το Φεστιβάλ Κινηματογραφου Χανίων για τη συνεργασία και την ευκαιρία που μας δίνει να διαδόσουμε την παιδαγωγική μας στην κοινότητα. 

Καλή αντάμωση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου