Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ
                             



Το Σάββατο 21/9/2019 πραγματοποιήθηκε στο 16ο δημοτικό σχολείο Χανίων η πρώτη συνάντηση του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ. 


Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων, βρεθήκαμε με σκοπό να δημιουργήσουμε, για πρώτη φορά στα Χανιά, ένα δίκτυο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό. 




Το πρώτο μας εργαστήριο εμψύχωσε η εκπαιδευτικός και μέλος του μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Αθηνών "Το Σκασιαρχείο" Μαρία Καντούρου. Αφού γνωριστήκαμε με το εργαστήριο “Τι νέα;” , η κ. Κουντούρου μας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της Παιδαγωγικής Φρενέ, ενώ πρόβαλε το φιλμ του Φιλίπ Μεριέ “Εκπαίδευση με ερωτήσεις”. 




 Ακολούθησε το βιωματικό εργαστήριο “Ελεύθερο κείμενο-Εφημερίδα”. Οι εκπαιδευτικοί έγραψαν τα δικά τους ελεύθερα κείμενα, τα οποία και διαβάστηκαν στην ομάδα. Με ενθουσιασμό η ομάδα ψήφισε το καλύτερο κείμενο που διαβάστηκε ξανά στο τέλος. Στη συνέχεια η κ. Κουντούρου μας περιέγραψε τη δική της εμπειρία από τα ελεύθερα κείμενα όπως την υλοποίησε με τους μαθητές της τάξης της. 





Η μέρα συνεχίστηκε με μια σύντομη παρουσίαση της Εφημερίδας. Η εμψυχώτρια έδειξε εφημερίδες που έφτιαξε μαζί με τους μαθητές της και οι εκπαιδευτικοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ένα αναλυτικότερο εργαστήριο στο μέλλον σχετικά με τη δημιουργία σχολικής εφημερίδας. 


Στο τέλος έγινε η συνέλευση του Δικτύου και ο απολογισμός της ημέρας. Ακούστηκαν ιδέες για νέα εργαστήρια σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού και ψηφίστηκαν οι επικρατέστερες, όπως αλληλογραφία με άλλα σχολεία, φιλοσοφία για παιδιά κ.α.


Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του 16ου δημοτικού σχολείου κα Τσικαλάκη Ειρήνη και το Σύλλογο Διδασκόντων για την παραχώρηση της αίθουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου