Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



6η Συνάντηση Δικτύου

6η Συνάντηση Δικτύου
Το Σάββατο 15 Φεβρουρίου 2020 συναντηθήκαμε για έκτη φορά τα μέλη του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Φρενέ του Νομού Χανίων. 

 Μία ακόμα παιδαγωγική συνάντηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικών ειδικοτήτων πραγματοποιήθηκε και πάλι στον φιλόξενο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών. 

 Όπως γίνεται πάντα, ξεκινήσαμε τη συνάντηση με την προγραμματισμένη τεχνική «Τι νέα;».

 Ακολούθησε το εργαστήριο «Σχολική Εφημερίδα σε μια τάξη Φρενέ: Ένας τόπος ελεύθερης έκφρασης» με εμψυχωτή τον Απόστολο Αδαμίδη, δάσκαλο και μέλος του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Κρήτης. 


 Αρχικά, μπήκαμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε και να συζητήσουμε σχετικά με το όφελος που προκύπτει για τους μαθητές και τις μαθήτριες από την παραγωγή οποιουδήποτε μαθητικού εντύπου (περιοδικού, εφημερίδας, εφημερίδας τοίχου κτλ.), καθώς και για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε ή/και να μας αποθαρρύνουν από το να μπούμε στη διαδικασία αυτή (κόστος, έλλειψη χρόνου, κ.τ.ό.). Αφού παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα από την ταινία “Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται”, διαπιστώσαμε πώς τέτοιες δράσεις μπόρεσαν να υλοποιηθούν με επιτυχία ήδη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον εμπνευστή της μεθόδου Σελεστάν Φρενέ, ο οποίος πρώτος εισήγαγε -ανάμεσα σε άλλα- την τυπογραφία στην εκπαίδευση. Ο εμψυχωτής του εργαστηρίου στη συνέχεια μάς παρουσίασε ένα δικό του παράδειγμα μαθητικού εντύπου που εξέδωσαν μαθητές του της ΣΤ’ τάξης, καθώς και τη “βήμα προς βήμα” διαδικασία υλοποίησής του. 

Κι όπως γίνεται συνήθως στα σεμινάρια που πραγματοποιεί η ομάδα μας, στο τέλος της παρουσίασης-συζήτησης βρεθήκαμε με πλούσια, νέα γνώση γύρω από το αντικείμενο αυτό, λύσαμε απορίες, θαυμάσαμε το αποτέλεσμα και, φυσικά, νιώσαμε ενθαρρυμένοι να προχωρήσουμε κι εμείς στις τάξεις μας στην υλοποίηση αυτής της τεχνικής δίνοντας τόπο στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα με τόσο δημιουργικό τρόπο! 

 Η συνάντηση έκλεισε με τη Συνέλευση του Δικτύου, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων προτάσεις για τις επόμενες ή και επιπλέον δράσεις με τις οποίες θα θέλαμε να ασχοληθούμε. 

 Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε τον συνάδελφο που οργάνωσε το εργαστήριο και μοιράστηκε τις γνώσεις και την εμπειρία του με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών και ιδιαιτέρως την διευθύντρια κ. Στέλλα Σουχλάκη, μέλος του Δικτύου μας, για την φιλοξενία και το ευχάριστο και ζεστό κλίμα. Βοήθησαν πολύ στην καλύτερη οργάνωση και πραγματοποίηση της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου