Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Απολογισμός 13ης συνάντησης

Απολογισμός 13ης συνάντησης


Την Παρασκευή 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δέκατη τρίτη συνάντηση και πέμπτη για το 2021 των μελών του δικτύου, πάλι εξ αποστάσεως, λόγω των συνθηκών.

Η συνάντησή μας ξεκίνησε με την καθιερωμένη πρακτική “Τι νέα;”. Υποδεχτήκαμε νέους συναδέλφους και μία συνάδελφο από την Αθήνα.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε με το εργαστήρι που εισηγήθηκε η εμψυχώτρια, εκπαιδευτικός και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο» Μαρία Καντούρου, η οποία πάντα ανταποκρίνεται στην πρόσκλησή μας και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Μας παρουσίασε μια «Εισαγωγή στα Πλάνα εργασίας», μια τεχνική που ξεκίνησε από τον Φρενέ το 1962. Πρόκειται για παιδαγωγικά εργαλεία που επιτρέπουν τον προγραμματισμό εργασίας του παιδιού, της τάξης ή της ομάδας. Επιπλέον μας γνώρισε τον Michel Duckit, δάσκαλο που τα εφάρμοσε στο σχολείο του στη Γαλλία.

Στα πλάνα εργασίας δεν έχουμε έτοιμα βιβλία ή πρόγραμμα που το ακολουθούμε πιστά. Η ύλη οργανώνεται σε Φακέλους και φύλλα εργασίας Υποχρεωτικά και Προαιρετικά (με διαφοροποιημένες, κατευθυνόμενες, ημικατευθυνόμενες και ελεύθερες εργασίες) καθώς και σε Υλικό Τεκμηρίωσης (βιβλία, τύπος, ηλεκτρονικές πηγές…) και τα παιδιά επιλέγουν το ρυθμό με τον οποίο θα τα δουλέψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, εβδομάδας ή δεκαπενθήμερου. Πρόκειται για εργαλεία εξατομικευμένης εργασίας-αυτοδιόρθωσης. Βοηθούν στο να προσδιορίσει, να ακολουθήσει και τέλος να αξιολογήσει ο ίδιος ο μαθητής ανάλογα με την επιθυμία και το ρυθμό του τις ελεύθερες ή υποχρεωτικές εργασίες του. Στοχεύουν στην αυτονόμηση και χειραφέτηση του.

Επίσης υπάρχουν φάκελοι για ομαδικές εργασίες και τάξης, που επιτρέπουν η τάξη ή ομάδα να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να αξιολογήσει τη δράση στο πνεύμα πάντα της συνεργατικής τάξης, της τάξης κοινότητας.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε, με τη νέα χρονιά να κάνουμε εργαστήρι ειδικά για το πως μπορούν τα Πλάνα εργασίας να γίνουν πράξη στο νηπιαγωγείο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς Μαρία για τα πολλά ενδιαφέροντα παιδαγωγικά εργαλεία που μας παρουσίασες για άλλη μια φορά!

Η συνάντησή μας έκλεισε με την συνέλευση της ομάδα μας, όπου πάρθηκαν αποφάσεις για διάφορα πρακτικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου