Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Το Δίκτυο στην Κοινότητα

Το Δίκτυο στην Κοινότητα

Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Φρενέ είναι μία ομάδα που αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, όλων των ειδικοτήτων. Εκπαιδευτικοί που πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Στην ομάδα αυτή υπάρχουν και μέλη που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι υγείας, θεατροπαιδαγωγοί και ψυχολόγοι. 


Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το 2019, κλείνει 5 χρόνια λειτουργίας και έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 35 συναντήσεις. 
Στόχος του Δικτύου είναι να συμβάλλει ώστε να ενταχθεί η Παιδαγωγική Φρενέ, η Θεσμική και Κριτική παιδαγωγική στην ελληνική εκπαίδευση, για να έχουμε ένα σχολείο δημόσιο, ελεύθερο και ανοικτό. Σε κάθε συνάντηση λειτουργούμε με τις τεχνικές και τις αρχές της Παιδαγωγικής Φρενέ. Κάθε φορά ξεκινάμε με "Τα νέα μας" και τη Συνέλευση και ολοκληρώνουμε με ένα εργαστήριο από κάποιο μέλος ή εξωτερικό/η φίλο/η - συνεργάτη/τρια της ομάδας. Η ανταλλαγή εμπειριών στοχεύει περισσότερο στην αλληλοστήριξη,  αλληεμψύχωση και αυτομόρφωση, περιορίζοντας τον χαρακτήρα της επιμορφωτικής ομάδας. 


Η ομάδα είναι πάντα ανοιχτή στη γνωριμία νέων μελών. Το κάθε νέο μέλος που έρχεται στη συνάντηση έχει άμεσα το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και στη λειτουργία της ομάδας. Το δίκτυο υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η οργάνωση, ο συντονισμός και η συνεργασία γίνεται περιοδικά από όλα τα μέλη του Δικτύου, δημοκρατικά, ισότιμα και χωρίς ιεραρχική δομή. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δικτύου.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Παιδαγωγικής Φρενέ είναι το άνοιγμα στην κοινότητα. Γι' αυτό και το Δίκτυο προσπαθεί να συμμετέχει και να αλληλεπιδρά με την κοινότητα είτε δημιουργώντας δικές του δράσεις είτε συμμετέχοντας σε άλλες με βασικά χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για ποικίλα θέματα που αφορούν την κοινωνία και τη δράση για όλα τα παιδιά της κοινότητας. 


Οι δράσεις που έχει οργανώσει το Δίκτυο στοχεύουν περισσότερο σε εργαστήρια με παιδιά. Ωστόσο κατά καιρούς δημιουργεί ξεχωριστά εργαστήρια και για εκπαιδευτικούς. 


Δύο από τις πρώτες δράσεις του έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η πρώτη ήταν μια βιωματική δράση, για παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων και για γονείς, εμπλουτισμένη με θεατρικά παιχνίδια, εικαστικά και δημιουργική γραφή, που βασίζεται στο βιβλίο "Παιδιά που μετακινούνται" του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Περισσότερα Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται 
Η δεύτερη ήταν μία δράση, για παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων και για γονείς, εμπλουτισμένη με διαδραστική αφήγηση, κατασκευές, χορό και δημιουργική γραφή, που βασίζεται στο βιβλίο «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το …βιβλίο» της Δέσποινας Μπογδάνη - Σουγιούλ. Περισσότερα Μια φορά κι έναν καιρό ήταν...το βιβλίο - Βιωματική δράση


Τον Ιούνιο του 2023 οργανώθηκε ένα Φεστιβάλ Πάρκου για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Το φεστιβάλ περιελέμβανε αφηγήσεις για πολύ μικρά παιδιά και για μεγαλύτερα, κατασκευές, μικρά βιβλία, τυπογραφείο και χαρακτική, θέατρο forum και ραδιόφωνο.




Στον χώρο λειτουργούσε Υπαίθρια Βιβλιοθήκη για όποιον/α ήθελε να χαλαρώσει διαβάζοντας. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε θερινή προβολή ταινίας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το επόμενο πρωινό εργαστήριο χαρακτικής και των τυπωμάτων για εκπαιδευτικούς


Στο φεστιβάλ μας συμμετείχαν επιπλέον οι ομάδες «Το Σκασιαρχείο», «Σπορίτες» και «Ράδιο Ένταση». Η δράση αυτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.


Τον Μάιο του 2024 υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ για παιδιά με κύριο θέμα τη Ρητορική. Το εγχείρημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ομάδας του Δικτύου μας το φθινόπωρο του 2023 και ύστερα από το εργαστήριο ρητορικής στα μέλη. Το κάλεσμα έγινε σε σχολεία των νομών Χανίων και Ρεθύμνου. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί έλαβαν υλικό προς αξιοποίηση με τα παιδιά της τάξης τους με σκοπό να εξοικειωθούν με τις τεχνικές της ρητορικής. Την ημέρα εκείνη συμμετείχαν 9 τμήματα με τους/τις εκπαιδευτικούς τους και συνολικά περίπου 50 παιδιά.

 
Περισσότερες δράσεις για παιδιά πραμγατοποιήθηκαν με τη συνεργασία άλλων ομάδων (Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Σπορίτες, Αντιρατσικό Φεστιβάλ, Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και Δίκτυο Φρενέ Ηρακλείου) και φορέων της πόλης. 

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών 


Δρόμοι Συμπερίληψης: «Είμαι παιδί και έχω δικαιώματα»






Δράσεις και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το ΤΕΑΠΗ στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας της Αθήνας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και το Φεστιβάλ Κοντομαρί - Ημέρες Μνήμης. 


Το ραδιόφωνο πάει Πανεπιστήμιο


Συνεργασία με το 9ο Κιν/κό Φεστιβάλ Χανίων

Συνεργασία με το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων



Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας της Σητείας






Το Δίκτυο με τη νέα σχολική χρονιά προετοιμάζεται για νέες δράσεις για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή σας και η συμβολή σας στην ομάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και σημαντική! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου