Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Φρενέ είναι μία ομάδα που αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, όλων των ειδικοτήτων. Εκπαιδευτικοί που πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Στην ομάδα αυτή υπάρχουν και μέλη που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι υγείας, θεατροπαιδαγωγοί και ψυχολόγοι.
Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το 2019, κλείνει 5 χρόνια λειτουργίας και έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 35 συναντήσεις.
Στόχος του Δικτύου είναι να συμβάλλει ώστε να ενταχθεί η Παιδαγωγική Φρενέ, η Θεσμική και Κριτική παιδαγωγική στην ελληνική εκπαίδευση, για να έχουμε ένα σχολείο δημόσιο, ελεύθερο και ανοικτό. Σε κάθε συνάντηση λειτουργούμε με τις τεχνικές και τις αρχές της Παιδαγωγικής Φρενέ. Κάθε φορά ξεκινάμε με "Τα νέα μας" και τη Συνέλευση και ολοκληρώνουμε με ένα εργαστήριο από κάποιο μέλος ή εξωτερικό/η φίλο/η - συνεργάτη/τρια της ομάδας. Η ανταλλαγή εμπειριών στοχεύει περισσότερο στην αλληλοστήριξη, αλληεμψύχωση και αυτομόρφωση, περιορίζοντας τον χαρακτήρα της επιμορφωτικής ομάδας.
Η ομάδα είναι πάντα ανοιχτή στη γνωριμία νέων μελών. Το κάθε νέο μέλος που έρχεται στη συνάντηση έχει άμεσα το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και στη λειτουργία της ομάδας. Το δίκτυο υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η οργάνωση, ο συντονισμός και η συνεργασία γίνεται περιοδικά από όλα τα μέλη του Δικτύου, δημοκρατικά, ισότιμα και χωρίς ιεραρχική δομή. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δικτύου.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Παιδαγωγικής Φρενέ είναι το άνοιγμα στην κοινότητα. Γι' αυτό και το Δίκτυο προσπαθεί να συμμετέχει και να αλληλεπιδρά με την κοινότητα είτε δημιουργώντας δικές του δράσεις είτε συμμετέχοντας σε άλλες με βασικά χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για ποικίλα θέματα που αφορούν την κοινωνία και τη δράση για όλα τα παιδιά της κοινότητας.
Οι δράσεις που έχει οργανώσει το Δίκτυο στοχεύουν περισσότερο σε εργαστήρια με παιδιά. Ωστόσο κατά καιρούς δημιουργεί ξεχωριστά εργαστήρια και για εκπαιδευτικούς.
Δύο από τις πρώτες δράσεις του έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η πρώτη ήταν μια βιωματική δράση, για παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων και για γονείς, εμπλουτισμένη με θεατρικά παιχνίδια, εικαστικά και δημιουργική γραφή, που βασίζεται στο βιβλίο "Παιδιά που μετακινούνται" του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Περισσότερα Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται
Στον χώρο λειτουργούσε Υπαίθρια Βιβλιοθήκη για όποιον/α ήθελε να χαλαρώσει διαβάζοντας. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε θερινή προβολή ταινίας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το επόμενο πρωινό εργαστήριο χαρακτικής και των τυπωμάτων για εκπαιδευτικούς
Το ραδιόφωνο πάει Πανεπιστήμιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου