Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Συμμετοχή στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Συμμετοχή στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων




Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων και η Παιδαγωγική Ομάδα "Το Σκασιαρχείο" συμμετέχουν και φέτος στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογραφου Χανίων με εργαστήρια ενηλίκων.

Το πρώτο με τίτλο «ΒΙΒΛΙΟ…ΔΕΝΟΝΤΑΣ» θα διεξαχθεί το Σάββατο 21/10/2023 και ώρα 10.30: 13.00. Το εργαστήριο θα εμψυχώσουν δύο μέλη του Σκασιαρχείου από την Αθήνα,  Νίκη Κοκκινοπλίτη, νηπιαγωγός, Θεοδώρα Αργυροπούλου, βιβλιοδέτρια

Περιγραφή Εργαστηρίου

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις τεχνικές βιβλιοδεσίας οι οποίες έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα ενώ για την υλοποίηση τους δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός και μπορούν οι τεχνικές αυτές να εφαρμοστούν από εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους. Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνώση Βιβλιοδεσίας, παρά μόνο διάθεση για δημιουργία!

Το εργαστήρι θα εξελιχθεί σε τρία μέρη.Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα δέσουν ένα μεγάλο βιβλίο για τα 11 χρόνια του Φεστιβάλ Χανίων. Θα δουλέψουν συλλογικά και με την τεχνική του κολάζ θα δημιουργήσουν σε ομάδες μια σελίδα για κάθε χρόνο του φεστιβάλ. Κάθε σελίδα θα είναι το έργο μιας ομάδας που ψηλαφεί με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τις μνήμες. Όλες τις σελίδες θα τις δέσουν με λινό βιβλιοδεσίας και θα δημιουργήσουν ένα βιβλίο που θα ανοίγει στον χώρο όπως ανοίγει ένα ακορντεόν όταν παίζει μουσική ξεδιπλώνοντας την ιστορία του φεστιβάλ.
Στο δεύτερο μέρος θα δημιουργήσουν ατομικά σημειωματάρια, notebooks με λευκά φύλλα και μαλακό εξώφυλλο. Τα σημειωματάρια θα δέσουν με σπάγκο βιβλιοδεσίας (χωρίς χρήση βελόνας) και θα διακοσμήσουν το εξώφυλλο.
Στο τρίτο μέρος θα δημιουργήσουν ατομικά accordion books. Οι συμμετέχοντες θα διπλώσουν σε πτυχές το χαρτί ώστε να δημιουργηθεί το σώμα του λευκώματος σε μορφή ακορντεόν και θα διακοσμήσουν το εξώφυλλο.

Πατήστε για να δηλώσετε συμμετοχή 

«ΒΙΒΛΙΟ…ΔΕΝΟΝΤΑΣ», ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ

Το δεύτερο με τίτλο  "ΑΠΟ ΤΟ «ΤΙ ΝΕΑ;» ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΘΥΤΕΡΟ «ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ » ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ" θα διεξαχθεί την Κυριακή 22/10/2023 και ώρα 10.00-13.00. Το εργαστήριο θα εμψυχώσουν δύο μέλη του Δικτύου Χανίων Ανθούλα Μαρινάκη, θεατροπαιδαγωγός, σύμβουλος ψυχική υγείας NDI και Γεωργαντά Μαριλένα, δασκάλα.

Περιγραφή του Εργαστηρίου

Τα νέα (τεχνική της Παιδαγωγικής Freinet) μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία δημιουργίας ενός κύκλου μέσα στη τάξη. Η σχολική τάξη μεταμορφώνεται σε ένα τόπο λόγου , ελευθερίας και δημοκρατίας. Τα παιδιά μοιράζονται νέα που μπορεί να έχουν σχέση με τον έξω κόσμο, το τρόπο που βίωσαν κάτι, για ένα συμβάν που έλαβε χώρα , για ένα φαγητό που δοκίμασαν…όσα μοιράζονται δημιουργούν τις συνθήκες για σύνδεση και αλληλεπίδραση.. Με αυτή τη συνθήκη συνδέεται και ακολουθεί το εργαστήρι που στοχεύει στην εμβάθυνση των αναγκών των παιδιών μέσα από τεχνικές ανάδυσης των επιθυμιών άλλες τεχνικές της N.d.i.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι με διάθεση εξερεύνησης των δύο πρωτοποριακών παιδαγωγικών μεθόδων καθώς και της μεταξύ τους σχέσης αλλά κ την σύνδεση τους με το σήμερα.

Η μέθοδος N.d.i.( Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα ) ,που αφορά τόσο στην παιδαγωγική όσο και στην ψυχοθεραπεία είναι εμπνευσμένη από τον Γάλλο ψυχοκοινωνιολογο Michel Lobrot,ο οποίος από το 1958 είχε συνδεθεί με το κίνημα Freinet το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ανατρεπτικές παιδαγωγικές του προτάσεις.

Βασική αρχή της μεθόδου του είναι η Μη Κατευθυντικότητα από την μεριά του δασκάλου και η μετακίνηση του στον ρόλο του εμψυχωτή καθώς κ η επικέντρωση στις βαθύτερες Επιθυμίες του μαθητή με σκοπό την αυθόρμητη κ ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του.

Πατήστε για να δηλώσετε συμμετοχή 

ΑΠΟ ΤΟ «ΤΙ ΝΕΑ;» ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΘΥΤΕΡΟ «ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ » ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Ανακαλύψτε επίσης τα υπόλοιπα εργαστήρια ενηλίκων, τις προβολές ταινιών και τις προβολές και τα εργαστήρια για σχολεία

https://chaniafilmfestival.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου