Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Συνεργασία με το Κιν/κό Φεστιβάλ Χανίων

Συνεργασία με το Κιν/κό Φεστιβάλ Χανίων


Μία ιδιαίτερη συνεργασία ξεκινά το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Χανίων.

Στο φετινό Φεστιβάλ 2021, μέλη του Δικτύου αναλαμβάνουν να εμψυχώσουν δύο εργαστήρια με τεχνικές της Παιδαγωγικής Φρενέ για την εκπαιδευτική κοινότητα. 



Ελεύθερα κείμενα – Η ελεύθερη έκφραση στην πράξη
Εμψυχώτρια: Μαρία Βρεττοπούλου 
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, Ώρα: 18:00-20:00

Περιγραφή:
Το να μιλάμε για ελεύθερο κείμενο σημαίνει ότι μιλάμε για τη γραφή. Γράφω αν έχω κάτι να πω σε κάποιον που δεν είναι εδώ: ωθούμενος από την βεβαιότητα ότι θα διαβαστώ, έχοντας την ελπίδα ότι θα ακουστώ. Στο σχολείο, κανονικά, μαθαίνει κανείς να γράφει προσμένοντας να του δοθεί η ευκαιρία να γράψει: πρόκειται για την Έκθεση (που δεν αρκεί να την βαφτίζουμε «παραγωγή γραπτού λόγου» για να αλλάξει χαρακτήρα). Το ελεύθερο κείμενο είναι το αντίθετο: αρχίζει να γράφει κανείς και λίγο λίγο μαθαίνει να γράφει. Ξέρω να γράφω γιατί γράφω. Γράφω γιατί ξέρω να γράφω. Το ελεύθερο κείμενο σε συνδυασμό με τη σχολική εφημερίδα και την αλληλογραφία επιτρέπει να ξαναβρούμε το νόημα της γραπτής επικοινωνίας: γράφω κάτι για να αναγνωστεί και διαβάζω αυτό που έχει γραφεί. (Από το βιβλίο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ του RenéLaffite και της ομάδας «Προς μια Θεσμική παιδαγωγική», μετάφραση: Χάρης Παπαδόπουλος).

Το ραδιόφωνο των παιδιών
Εμψυχώτριες: Φωτεινή Δημοπούλου και Ιωάννα Κολοκυθά
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, Ώρα: 18:00-20:00



Περιγραφή:

Το ραδιόφωνο, όπως έλεγε και ο Σελεστέν Φρενέ, είναι ένα χρήσιμο και κομβικό σημείο μάθησης. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης ως αντιστάθμισμα των χαμένων παιδικών φωνών, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή/τριας και τη σχέση του σχολείου με την κοινότητα.


Μέσα από τους συνδέσμους στείλτε για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και να κρατήσετε τη θέση σας. 

Επιπλέον δείτε και άλλα masterclass του Φεστιβάλ που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου