Το πρωί του Σαββάτου, στις 12 του Νοέμβρη, ο φιλόξενος υπόγειος χώρος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, στον οποίο στεγάζονται και τα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, άνοιξε τις πόρτες του και μας υποδέχτηκε για άλλη μια φορά ως μέλη της ομάδας του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Χανίων, προκειμένου να ανταμώσουμε και να μοιραστούμε μεταξύ μας τα παιδαγωγικά μας ενδιαφέροντα, τις διδακτικές μας ιδέες, αλλά και τις ανησυχίες μας για επίκαιρα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, τοπικού κυρίως χαρακτήρα.
Ξεκινήσαμε με τα νέα μας, όπως κάθε φορά. Δυστυχώς, ορισμένα από αυτά μας δημιούργησαν έντονο προβληματισμό καθώς αφορούσαν τη χρήση συγκεκριμένων δημόσιων χώρων. Διαφαίνεται, όπως διαπιστώνουμε οι περισσότεροι, η τάση να περιορίζονται τέτοιοι χώροι, να αλλάζουν χαρακτήρα χρήσης, να υποβαθμίζονται. Είτε είναι παραλία είτε σχολείο, ο δημόσιος χώρος μοιάζει στις μέρες μας να θυσιάζεται στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων, εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που αγνοούν και παραγκωνίζουν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μη εξαιρουμένων των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Κλείσαμε τα νέα μας δηλώνοντας αλληλεγγύη και διάθεση για συμμετοχή στις κοινωνικές δράσεις που γίνονται για την υπεράσπιση της δημόσιας χρήσης συγκεκριμένων χώρων (Φαλάσαρνα, 7ο Δημοτικό Σχολείο, στρατόπεδο Μαρκοπούλου) και προχωρήσαμε στην Συνέλευσή μας.
Στη συζήτησή μας ακούστηκαν θετικές κριτικές για την ενεργό συμμετοχή και σημαντική παρουσία του Δικτύου μας στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, για τη διάθεση των μελών μας να φροντίσουν την καθαριότητα του χώρου που μας φιλοξενεί, για την προθυμία να συνεργαστούμε κατά τις δράσεις που προγραμματίζουμε κατά καιρούς. Ακούστηκαν επιβραβεύσεις για τα νέα μέλη που συμμετείχαν για πρώτη φορά και τόνωσαν με την παρουσία και τη διάθεσή τους το ρυθμό της ομάδας μας. Προτάθηκαν και αποφασίστηκαν δράσεις και συνεργασίες με φορείς και ομάδες εντός και εκτός Χανίων, όπως με την ομάδα από το Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας Δήμου Χανίων, με το ΚΠΕ Βάμου, με το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Ηρακλείου και μια συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χανίων για προβολή των ταινιών “Μια όμορφη μέρα”, "Τι θα πει σχολείο" και “Σκασιαρχείο”.
Το σύντομο διάλειμμα που ακολούθησε είχε άρωμα από καφέ και γεύση από κέικ σοκολάτας. Χαλαρά και με χαρά μετά από αυτό, περάσαμε στο δεύτερο μέρος της συνάντησης με το εργαστήριο για τα “Ελεύθερα Κείμενα” που εμψύχωσε η Φωτεινή Δημοπούλου. Παρουσιάζοντας το θεωρητικό μέρος της συγκεκριμένης τεχνικής του Φρενέ, η εμψυχώτρια εξήγησε την προτεινόμενη διαδικασία της συγγραφής κειμένων, το σκοπό και τα κίνητρα που μπορεί να χρησιμοποιεί ο δάσκαλος κατά την ανάπτυξή της, τη λειτουργική της αξιοποίηση μέσα στην τάξη από διδακτικής και παιδαγωγικής πλευράς, τις πιθανές ιδέες επίλυσης διαδικαστικών ή πρακτικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία που από την εμπειρία της ως τώρα έχει επισημάνει και θέλησε να τα μοιραστεί μαζί μας. Μεταφέροντας τη θεωρία στην πράξη ακολούθησε η βιωματική προσέγγιση της τεχνικής, δηλαδή η συγγραφή ελεύθερων κειμένων και η ανάγνωσή τους. Έτσι, ταξιδεύοντας πάνω σε μια αυτοσχέδια χάρτινη σαΐτα, πετάξαμε πάνω από μια λαχταριστή μηλόπιτα και μυρίσαμε το άρωμα των Χριστουγέννων όλοι και όλες εκείνο το Σαββατιάτικο πρωινό, όλοι και όλες εμείς που ...τι ωραία που ήταν και πάλι που βρεθήκαμε, που τα είπαμε, που δώσαμε και ραντεβού για τις 16 του Δεκέμβρη!
Καλή μας αντάμωση ξανά, παραμονές Χριστουγέννων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου