Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Απολογισμός 25ης συνάντησης Δικτύου

Απολογισμός 25ης συνάντησης Δικτύου


 
Απόγευμα Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 25η συνάντηση του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Χανίων στο υπόγειο του 7ου Δ.Σ. και συγκεκριμένα στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Η διάθεση για σύνδεση και ανταλλαγή ζέσταναν γρήγορα την ατμόσφαιρα πάρα τις χειμωνιάτικες πινελιές του Φεβρουαρίου.

Αρχίζοντας με τα νέα μας, ακούστηκαν επιτυχημένες δράσεις σε σχολεία που στο σύνολό τους ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας και υλοποίησης από τους ίδιους τους μαθητές! Ενημερωθήκαμε επίσης από τα μέλη του Δικτύου που συμμετείχαν στη συνάντηση με την κυρία Βουράκη και αφορούσε το πρόγραμμα Erasmus 2023. Η πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2023 με συμπράξεις σχολείων της πόλης φάνηκε πολύ ελκυστικό νέο. Ευχάριστο νέο ήταν και το γεγονός ότι η πρόταση για τη δημιουργία βιβλιοθήκης παιδαγωγικού ενδιαφέροντος που συζητήθηκε σε προηγούμενη συνέλευση μπορεί να ενισχυθεί από βιβλία του Σκασιαρχείου και εκδοτικών οίκων με τους οποίους αυτό συνεργάζεται. Φεβρουάριος γαρ...δεν έλειψαν και νέα σχετικά με τις απόκριες και ένα κάλεσμα για την επόμενη μέρα, στο παραδοσιακό πια αποκριάτικο γλέντι των "Γιαρ Αμάν" στο κέντρο της πόλης.

Ακολούθησε η συνέλευσή μας, στην οποία ξεχώρισαν η απόφαση για την πραγματοποίηση ενός εργαστηρίου με θέμα τη "Μη βίαιη Επικοινωνία" καθώς και η υλοποίηση δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην αρχή της άνοιξης.

Μετά την συνέλευση και το διάλειμμα ακολούθησε ένα εξαιρετικό εργαστήρι από την Κατερίνα.... από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με θέμα την "Εξάρτηση". Με εργαλείο τον συμμετοχικό διάλογο αναδύθηκε ο ορισμός της εξάρτησης ως η συνεχής ανάγκη για μια ουσία ή δραστηριότητα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να κατέχει κεντρικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου παραμελώντας άλλες βασικές δραστηριότητες. Στον σύγχρονο " δυτικό πολιτισμό" μας οι εξαρτήσεις έχουν ποικίλες μορφές όπως ο εθισμός στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο, πορνογραφία, φαγητό, καταναλωτισμός κ.α. και δυστυχώς τα 30 τελευταία χρόνια τα ποσοστά έχουν εκτιναχθεί.

Πολύ ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη παρουσίαση είχε η προσέγγιση ότι οι ουσίες από μόνες τους δεν φέρνουν εθισμό. Έρχονται συχνά να καλύψουν ένα ψυχικό έλλειμμα, το οποίο εντείνεται στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας με τις ψυχοπιεστικές συνθήκες και την απουσία κοινωνικού δεσμού. Γι' αυτό και το αντίθετο της εξάρτησης, σύμφωνα με τον Γκάμπορ Ματέ, δεν θεωρείται η νηφαλιότητα αλλά η σύνδεση. Και σ' αυτό το σημείο έχουν να κάνουν δουλειά οι οικογένειες, οι κοινωνίες και οι σχολικές κοινότητες, μια δουλειά που θα νοηματοδοτήσει τις πράξεις προς την κατεύθυνση της σύνδεσης, της συλλογικότητας και της επανασύστασης του διερρηγμένου κοινωνικού ιστού. Με ανυπομονησία περιμένουμε το δεύτερο και βιωματικό μέρος του παραπάνω εργαστηρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17/3.

Η συνάντηση έκλεισε με χειροκροτήματα και λιακάδα και ας είχε πια βραδιάσει...

Επόμενη 2ημερη συνάντηση Δικτύου Παρασκευή 17/3 και Σάββατο 18/3. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου