Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



3η Συνάντηση Δικτύου

3η Συνάντηση Δικτύου

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου συναντήθηκαν για τρίτη φορά τα μέλη του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Φρενέ του Νομού Χανίων.

Η συνάντηση έγινε και αυτή τη φορά στο φιλόξενο χώρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Με μεγαλύτερη εξοικείωση σιγά σιγά με τη διαδικασία απολαύσαμε μία ακόμα παιδαγωγική συνάντηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτή τη φορά ήταν προγραμματισμένη η πραγματοποίηση ενός εργαστηρίου που θα αφορούσε την τεχνική «Τι νέα;». Η συνάδελφος Φωτεινή Δημοπούλου ανέλαβε να μας διαφωτίσει για την τεχνική αυτή, αλλά και για κάποια θεωρητικά ζητήματα που αφορούν τη Θεσμική Παιδαγωγική και την Παιδαγωγική Φρενέ. 

Λόγω της συγκεκριμένης θεματικής του εργαστηρίου και στην προσπάθεια μίας βιωματικής προσέγγισης της, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο να μοιραστούν αρχικά τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάδελφος Μαρία Βρεττοπούλου μας παρουσίασε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή της μεθόδου «Ελεύθερο Κείμενο» με τους μαθητές της τάξης της. Η εμπειρία της αυτή έγινε αφορμή για να εκφραστούν αντίστοιχες εμπειρίες και από τους άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά και σχετικοί φόβοι και προβληματισμοί από τέτοιες πρακτικές. Σίγουρα όλοι νιώσαμε περισσότερο ενδυναμωμένοι από την ανταλλαγή αυτών των απόψεων. 



Στη συνέχεια ακολούθησε το εργαστήριο, το οποίο η Φωτεινή ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από την εξαιρετική ταινία «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» του Daniel Losset. Πολύ ωραία αφετηρία προβληματισμού για τη λειτουργία του σχολείου και το πώς νιώθουν τα παιδιά σε αυτό. Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της μεθοδολογίας της τεχνικής «Τι νέα;» και κλείσαμε το εργαστήριο με τη διατύπωση των αποριών μας και των ζητημάτων που θέλαμε να διευκρινίσουμε. 

Μετά το διάλειμμα ακολούθησε η Συνέλευση του Δικτύου, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι θεματικές με τις οποίες θα θέλαμε να ασχοληθούμε στο μέλλον καθώς και οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων μας. Κλείσαμε με ένα σύντομο απολογισμό που θα μας εξασφαλίσει μία καλύτερη συνάντηση την ερχόμενη φορά.

Ευχαριστούμε θερμά το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων για την παραχώρηση της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου