Ημερολόγιο Συναντήσεων


Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δικτύου



Πρόσκληση Συνάντησης Δικτύου 20.01.2023

Πρόσκληση Συνάντησης Δικτύου 20.01.2023

 




Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ σας προσκαλεί στη Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 20/01/2023 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων -γραφεία ΣΕΠΕ.

Το Δίκτυο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων. Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό, με άξονα την παιδαγωγική Φρενέ:

• με έμφαση στις δεξιότητες έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας

• με την καλλιτεχνική έκφραση και τον κινηματογράφο

• με το τυπογραφείο και τα σχολικά έντυπα (σχολική εφημερίδα, Μ. βιβλία)

• με τη συνεταιριστική κοινότητα τάξης και με τα μαθητικά Συμβούλια σε κεντρικό ρόλο για τη λειτουργία της τάξης και του σχολείου

• με τα παιδιά να βιώνουν τη δημοκρατία στο σχολείο τους, να συν- διαμορφώνουν το περιβάλλον τους με τις δράσεις τους και

• με τα παιδιά να είναι οι ενεργοί, υπεύθυνοι και χειραφετημένοι πολίτες του σήμερα και του αύριο.


Συνάντηση Δικτύου Παρασκευή 20/01/2023

Η έναρξη του Δικτύου την καθορισμένη ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική για την ομάδα μας και την εξέλιξη της συνάντησης. Η παρουσία μας από την αρχή στη διαδικασία των νέων είναι καθοριστική και ωφέλιμη για όλα τα μέλη, διότι το Δίκτυό μας αποτελείται από ανθρώπους που αναπτύσσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Όμως σε περίπτωση καθυστέρησης κάποιου μέλους, προκειμένου να μην διαταράσσεται η ροή της συνάντησης, να γίνεται η προσέλευση μετά τα Νέα ή τη Συνέλευση.

Πρόγραμμα

17.45–18.00: Προσέλευση

18.00 –18.30: Γνωριμία νέων μελών / Τι νέα;

18.30–19.15: Συνέλευση Δικτύου

19.15–19.30: Διάλειμμα

19.30-20.55: Εργαστήριο: Η τέχνη της αφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία

20.55-21.00: Απολογισμός Δικτύου

Εμψυχώτρια εργαστηρίου: Κατερίνα Αδαμάρα, δασκάλα και μέλος του Δικτύου

Περίληψη:

Η τέχνη της αφήγησης, της προφορικής μετάδοσης μιας ιστορίας, γνωστή σήμερα και ως storytelling είναι μια τέχνη παλιά που έχει τις ρίζες της στην λαϊκή παράδοση. Μπορεί να έχουμε ακούσει αφηγήσεις, παραμύθια, μύθους και αυτοβιογραφικές ιστορίες από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας ή να έχουμε παρακολουθήσει την αφήγηση ενός παραμυθά. Όταν δουλεύουμε με παιδιά πολύ συχνά χρησιμοποιούμε ιστορίες είτε από βιβλία, είτε αυτές που κάπου, κάποτε είχαμε ακούσει. Πως μεταδίδω όμως μια ιστορία; Πως ξεφεύγω από την γλαφυρή ανάγνωση του βιβλίου ή την αποστήθιση του κειμένου; Τι γίνεται όταν το ακροατήριό μου είναι παιδιά; Πως επικοινωνώ μια ιστορία; Η αφήγηση ιστοριών δεν έχει να κάνει με την αποστήθιση κειμένου, ούτε είναι ένα συνεχές πέρα-δώθε ερμηνείας των χαρακτήρων που εμφανίζονται με μορφή “ρόλου”.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης καθώς βιώνουμε τη διαδρομή από το χαρτί και τον γραπτό λόγο στην σκηνή και τον προφορικό. Οι συμμετέχοντες/-ουσες παίρνουν μέρος σε μια σειρά βιωματικών θεατροπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων και αφηγούνται. Όλοι/-ες μπορούν να αφηγηθούν, αρκεί να ξεκινήσουν. Τέλος, αναζητάμε συλλογικά τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη της αφήγησης μπορεί να γίνει κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πώς μπορεί η αφήγηση να συνδεθεί με την ύλη, το αναλυτικό πρόγραμμα και την σχολική πραγματικότητα;

Η Κατερίνα Αδαμάρα είναι παιδαγωγός, απόφοιτος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και τα τελευταία τρία χρόνια ζει κι εργάζεται στα Χανιά. Είναι θεατροπαιδαγωγός καθώς ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (Master of Arts/Theaterpädagogik) στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UdK). Στο ίδιο πανεπιστήμιο εξειδικεύτηκε στη συνέχεια ως αφηγήτρια παίρνοντας την υποτροφία για την ‘Καλλιτεχνική Αφήγηση στην Τέχνη και την Εκπαίδευση’. Από το 2017 είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διακριθεί με τις υποτροφίες της Rosa-Luxemburg Stiftung και του UDK Berlin Career College. Το 2021-2022 εφάρμοσε το σεμινάριο της αφήγησης ως επιμόρφωση σε ομάδες βρεφονηπιοκόμων στα Χανιά και το Ρέθυμνο.


Συνεργάτες: Παιδαγωγική Ομάδα Αθηνών για τη διάδοση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα "Το Σκασιαρχείο"

Δηλώστε συμμετοχή

Για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης όπως και για την κατάλληλη διαρρύθμιση της αίθουσας σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης θα θέλαμε να μας αποστείλετε το συντομότερο δυνατό ένα μήνυμα στο: diktyosxolionchania@gmail.com αναγράφοντας: ονοματεπώνυμο και σχολείο δηλώνοντας τη συμμετοχή σας στη συνάντηση του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Χανίων.


Σας περιμένουμε με χαρά!


Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου